Tartalomjegyzék

 

A megvásárolandó fényképezőgép kiválasztása mindig egy hatalmas dilemma, amely a sok beérkező információ alapján nagyon nehéz, és még nehezebb amikor a kínálattal szembesül a vásárló. Ehhez próbálunk a következő cikkünkkel egy kis segítséget nyújtani.

Kezdjük mindjárt pár alap gondolattal a témát, ugyanis mindig az alapok amelyek felett elsiklik az ember.
A fényképezőgép megvásárlásakor tudnunk kell azt, hogy a jó kép elkészítése elsősorban rajtunk múlik nem a fényképezőgépen. Természetesen nem egy utolsó szempont, de a lehetőségek tárháza végtelen. Fényképezőgépünk csak egy eszköz, amelynek ismerete segíthet ötleteink megvalósításában és a jobb képminőség elérésében, ezért érdemes többféle és fajta gépet végig nézni mielőtt választanánk az igazit, szem előtt tartva nem csak a pénztárcánkat, de azt is, hogy a későbbiekben tovább akarjuk-e fejleszteni felszerelésünket vagy sem, és ha igen akkor milyen irányba. Ezért a vásárlás előtt van pár kérdés amit érdemes megválaszolni magunkban.
Ezek pedig, hogy ..
- Milyen feladathoz kell a gép ?
- Mit akarunk vele fotózni ?
- Milyen fotóstudással rendelkezünk ?
- Milyen az ár/érték arány ?
- Mik a távlati terveink a fotózással ?
- Milyen a kezelhetősége ?
- Milyen a kiegészítők elérhetősége ?

Ezeket a kérdéseket már egy előző cikkünkben boncolgattuk, ezért itt most nem térnék ki rá, azonban aki újra elolvasná az itt elolvashatja.
Kattints a cikk címére: A fényképezőgép kiválasztásának szempontjai

Ebben a cikkben most inkább a technikai részletekre térünk ki, hogy a fényképezőgépek mely paraméterei mit is jelentenek, és hogy azokat hogyan értelmezzük.

Pixel szám

A pixel szám, vagy magyarul képpont sűrűség nem más, mint a képérzékelő oldalhosszaiban elférő pixelek/képpontok számának a szorzata kerekítve. Például a 12 mpx (MegaPiXel -> pixel='picture elements' azaz képpont) az egy 4000x3000 pixeles felbontás. Nyomtatni 10x15-ös méretben 300 dpi felbontással nyomtatunk, mert közelről nézegetjük a képet, az felett már elég 150 dpi felbontással nyomtatni. A felbontásnál egy hüvelyk méretbe ami 2,54 cm 300 pixel fér el, ezzel ki lehet számolni mekkora nyomtatási méret érhető el a készített fotóinkkal, ami alapján kijön, hogy (4000/300=13,33 hüvelyk x 3000/300=10 hüvelyk) 33,87x25,4 cm méretű kép nyomtatható tű élességgel, ha messzebbről nézegetjük a képet akkor pedig a 150 dpi nyomtatási felbontás miatt pedig már 67,74x50,8 cm méretű szép képet lehet nyomtatni. Ebből levonhatjuk, hogy egy átlagos felhasználónak a pixel szám mint mutató szám szinte semennyire nem fontos, mert ezt a méretet már az összes mai gép nem hogy teljesíti, de túl is teljesíti.

Következő oldalon a szenzor méret jön.