Általánosan kijelenthető az, hogy a kezdők számára a legnagyobb nehézséget a fókuszban lévő terület eltalálása, vagy megtalálása okozza, ki így, ki úgy, de sokan elrontják. Tisztázzuk tehát ezt a témát.

A fókuszálás, az élesség helyes megtalálása, beállítása, ez az egyik legfontosabb dolog a fotózásban. Ez az alapja az egésznek, mégis sokan elrontják. Van aki csak rossz helyre állítja az élességet, van akinek pedig teljesen el is veszik.
A fókuszálás a fotózásban olyan, mint a kommunikációban a részletes leírás. Amit fontosnak tartunk annak kell a legrészletesebbnek lennie.
A fókuszálás nem más mint annak a távolságnak a helyes beállítása, hogy a fotó témája milyen távolságra helyezkedik el tőlünk, vagyis pontosabban kifejezve a gépünk érzékelőjétől. Ha a tárgy 5 méterre van tőlünk, akkor a fókuszt 5 méterre kell beállítani. Eddig teljesen érthető és érthetetlen is egyben, hogy akkor hogy is lehet ezt elrontani. Hát úgy, hogy nem azt a területet választjuk ki éles területnek amit meg szeretnénk mutatni.


A fenti képen egy portré látható. Porténál alap elvárás, hogy a fókusz a szemen legyen, legyen az akár nyitott, vagy csukott, mert az ember egy másik személyen az az első amit megnéz, onnan indul a tekintetünk. Ha az a terület nem éles, akkor az egész képet életlennek érezzük. Viszont legyen is az éles terület bármilyen szűk is ha a szem abban a területben van, a képet egésznek fogjuk érezni.


Ezen a késpen szépen ki is rajzolódik az éles sáv a billentyűzeten, és mivel a fotóval a billentyűzeten való munka megjelenítése volt a cél, ezért az éles terület és vele az élesség, az ujjak és a billentyűk találkozásához lett állítva.


A fenti képen szintén a fókusz pontos beállítása látható, a kis mélységélesség miatt, a szűk éles sávba kellett helyezni, különben elveszett volna a téma és vele együtt a teljes kompozíció hibás lett volna.

 

Cikk megosztása

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn