Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Tartalomjegyzék

A fényfestés az a fajta művészeti megoldás, amely a kreativitást ötvözi a modern technikával. Ez az a művészet amely a legtöbb embert megfogja. De hogyan is néz ki ez a futurisztikusnak tűnő művészet, hogyan is készülnek ezek a képek? Ezt válaszoljuk most meg!

A fényfestés egy remek technika, hogy a fotósban szunnyadó kreatív embert megmozgassa. Pár olcsón beszerezhető, akár otthonunkban is fellelhető eszközzel megvalósítható, és a végeredmény, amit ezekből az eszközökből ki lehet hozni sokszorosan megtérül a csodálkozó szemek és dicsérő szavak nyomán.

Hogyan készül?
Mindenképp szükséged lesz egy állványra mivel a záridőt 10-30 mp vagy akár hosszabbra kell állítanod, ha szükséges. Az egyik irányból a helyszín legyen teljesen sötét, innen fotózunk. A téma (jelenet/modell/rajzolók) a sötétség felé nézzenek szembe a kamerával. A kamera felől lehetőleg ne érkezzen fény, amely a témát megvilágítaná, mivel az láthatóvá teszi a rajzolókat is. Fontos, hogy a rajzolók, illetve azok, akiket nem szeretnénk látni a képen, sötét ruházatot viseljenek (lehetőleg feketét), hogy az a legkevesebb fényt verje vissza a kamera felé.

A fényképezőgép beállítása.
Hogy elkerüld a kiégést, használj ISO 100-at, vagy alacsonyabb értéket, ha van rá lehetőséged, mivel az éjszakai felvételek mindig könnyen kiégnek. Minél szűkebb blendét érdemes használni, célszerű f8-f11 közötti értékkel próbálkozni. Vagy, miután a záridőt beállítottuke (hogy legyen idő rajzolni), nézzük meg, milyen rekeszt javasol ehhez a kamera, aztán ezt módosítsuk ha kell, de nyugodtan szűkítsük további egy fényértékkel. Készítsünk egy éjszakai tesztfotót a háttérről, fényfestés nélkül, és állítsuk a rekeszt addig, amíg megfelelőnek nem találjuk a háttérről készített éjszakai fotót. Ha még így sem jó a kép, használjunk ND-szűrőt.

Mivel lehet rajzolni?
Példálul ezekkel:
- elemlámpa,
- biciklilámpa
- saját rendszervaku
- LED lámpa
- világító ceruza (amit a bulikban is szoktak lóbálni)
- színes izzósor
- és szinte bármi, ami fényt ad ki magából, legyen az villogó vagy folyamatos fény.

Hogyan csináld? Olvasd tovább !