Tartalomjegyzék

Cikk megosztása:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Majdnem minden, amit tudni akarsz a digitális fényképezőgépekről, de nem merted megkérdezni.

A gép formátuma


Ultrakompakt: A legkisebb, zsebben könnyen hordható gépek kategóriája. Előnyük a kis méret és súly adta kényelem. Hátrányuk, hogy sok esetben képességeik terén is elmaradnak az átlagtól, és a kis méretből adódóan használatuk néha kényelmetlen. Ezeken a típusokon maximum csak digitális zoom van optikai nincs. Egyszerű hobbi- és amatőr használatra többnyire megfelelőek.

Kompakt:A digitális fényképezőgépek legszélesebb kategóriája, minden olyan, viszonylag kis méretű gép ide sorolható, amely egymagában sokféle fotós feladatra alkalmas. Előnyük a relatíve kis méret és súly, valamint a széleskörű használhatóság, hátrányuk a későbbi korlátozott bővíthetőség. Egyszerűbb modelljeik hobbi- és élményfotózásra, komolyabb modelljeik igényesebb amatőr fotózásra kiválóak lehetnek.

SLR-like: tükörreflexes kinézetű. Meglehetősen erőltetett kategória. Az olyan, kompakt csoportba tartozó, formára komolyabb gépeket sorolják ide, amik a tükörreflexes gépek kialakítására, külsejére emlékeztetnek. Nem jelent feltétlenül komoly tudású gépet is, de a legtöbbet tudó kompakt gépek ide sorolhatók. Jelesebb modelljeik az igényes amatőrök kedvelt eszközei, de ha valakit behatóbban érdekel a fotózás, akár kezdőgépként is megfelelő lehet.

Bridge: Nem minden esetben egyértelmű a különböző kamerák kategóriákba sorolása, vannak átfedések és vitatott besorolások. Bridge-gépnek ma többnyire azokat nevezzük, amelyek a kompakt gépek egyszerű kezelhetősége mellett komoly kézi beállításokkal is rendelkeznek, optikai és elektronikai minőségükben az átlagosnál magasabb kategóriát képviselnek. Ezek a készülékek általában nem átnézeti, hanem valós elektronikus keresővel rendelkeznek.

A valós kereső kiküszöböli az átnézeti keresős kompakt gépek képelcsúszási hibáit. Kialakításukat tekintve a tükörreflexes gépekre hasonlítanak, a kompaktokhoz képest komolyabb külsőt általában a nagyobb optikai zoomátfogásuknak is köszönhetik.(Pl: 8x-20x optikai zoom)
Árukat és tudásukat tekintve a középmezőnyben helyezkednek el, és ma már a gyártók igen sokféle kiegészítőt és tartozékot kínálnak hozzájuk.

Tükörreflexes (D-SLR, vagy DSLR): a tükörreflexes keresővel ellátott, cserélhető objektíves digitális gépek csoportja. (DSLR = Digital Single Lens Reflex). Ide soroljuk mindazon gépeket, amelyeknek a keresőjében egy tükör és egy prizma segítségével ez objektíven keresztül látjuk a képet, és objektívjük cserélhető, vagyis a feladathoz és körülményekhez leginkább megfelelő, optikákkal és lencsékkel készíthetők el az egyes képek.

Az ilyen gépek digitális változatait hívja a szaknyelv DSLR készülékeknek. Bár a kategórián belül hatalmas eltérések vannak, általánosságban elmondható, hogy ilyen gépet a komoly fotós tudással rendelkező profik és olyan elszánt amatőrök használnak, akik nem riadnak meg az ilyen rendszerekre jellemző többletköltségtől, időt és fáradtságot nem sajnálnak egy jó kép elkészítéséhez. Előnye az igény szerinti szabad bővíthetőség, megannyi kiegészítővel és objektívvel. Hátránya a mérete és a súlya, de a legnagyobb gond az ára.

MILC: végül de nem utolsó sorban szót kell ejteni, egy újonnan kialakult kategóriáról a MILC gépekről (MILC=Mirrorless Interchangeable Lens Camera) vagyis a cserélhető objektíves, de tükörreflexes kereső nélküli fényképezőgépekről. Ez a kategória a Bridge és a DSLR kategóriák közé ékelődik a fotózást kedvelők és tanulni vágyók remélhetőleg legnagyobb örömére. A MILC őrület legfontosabb éllovasai közé sorolható a Panasonic, az Olympus és most már a Samsung is. A MILC gépek a DSLR-ekhez hasonló kialakítású digitális gépek, cserélhető objektívvel, az objektívek széles skáláját használhatjuk hozzá, ezáltal minden képet a legoptimálisabb felszereléssel készíthetünk el. A különbség a DSLR gépekhez képest, hogy ezek a gépek nem tükörreflexes keresővel vannak ellátva hanem egy digitális VGA felbontású EVF keresővel. Pozitív különbség lehet még a méretük, amely a DSLR-eknél kisebb és könnyebb ezáltal sokkal kevésbé megterhelő folyamatos használatot biztosít a használója számára.