Cikk megosztása:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


A fényképezőgép megvételekor tudnunk kell, a jó kép elkészítése elsősorban rajtunk múlik. Másod sorban azonban arra is kell egy kis időt szentelni, hogy a számunkra legmegfelelőbb gépet válasszuk ki.

Odafigyeléssel és egy kis technikai tudással bárki emlékezetes és érdekes pillanatot örökíthet meg akár egy egyszer használatos kompakt kamerával is. Fényképezőgépünk csak egy eszköz, amelynek ismerete segíthet ötleteink megvalósításában és a jobb képminőség elérésében. Érdemes többféle és fajta gépet végig nézni mielőtt választanánk. Szem előtt tartva nem csak pénztárcánkat, de azt is, hogy a későbbiekben tovább akarjuk-e fejleszteni felszerelésünket vagy sem.

Napjainkban a legelterjedtebb módszer a digitális fényképezőgépek négy kategóriába sorolása: kompakt, bridge, MILC és tükörreflexes. Elsősorban a méretük és kinézetük alapján történik ez a csoportosítás, hisz előfordulhat, hogy tudásban és árban egy kompakt gép felülmúlja bridge kategóriás testvérét. Ennek ellenére kerüljük el azt a gyakori hibát, hogy kizárólag a felbontás alapján választunk fényképezőgépet, mondván "minél több, annál jobb". Ez egyáltalán nem igaz.

Vásárlás előtt inkább olyan szempontokat vegyünk figyelembe, mint:

 - Milyen feladathoz kell a gép ?
 - Mit akarunk vele fotózni ?
 - Milyen fotóstudással rendelkezünk ?
 - Milyen az ár/érték arány ?
 - Mik a távlati terveink a fotózással ? 
 - Milyen a kezelhetősége ? 
 - Milyen a kiegészítők elérhetősége ?

A gép márkája

Amennyiben lehetséges, válasszunk a fotózás vagy a digitális fényképezőgép gyártás terén ismert és elismert cégek termékei közül! Amennyiben az általunk megcélzott összegért - vagy némileg többért - találunk márkás gépet, válasszuk inkább azt! Ilyen gépek, a teljesség igénye nélkül: Sony, Canon, Nikon, Olympus, Samsung, Fujifilm, Konica-Minolta, Kodak, Pentax, Ricoh, Sigma, Sanyo, Kyocera, Lecia, Panasonic komolyabb modelljei.

A pixelek száma

Ez talán a digitális fényképezőgépek köznyelvben is legismertebb jellemzője, azonban ne tekintsük a választásnál legfőbb szempontnak! A megapixel szám nem jelent automatikusan jobb képminőséget, csak nagyobb képméretet, ami természetesen magával hozhatja a jobb minőséget is, de ez a jellemző inkább mennyiségi, mint minőségi adat. Élmény- és hobbifotózásra jó választás lehet egy 3-4 megapixeles kompakt gép. Egy 3 megapixeles gép képe monitoron tökéletes nagyságban érvényesül, papírképre nagyítva pedig akár 10x15-ös (képeslap) méretben is kiváló fotót kaphatunk. Egy 4 megapixeles gép ajánlott nagyíthatósága papírképre 13x18 cm. Természetesen ennél nagyobb papírképen is jól mutathat fotónk. Amennyiben nem csupán amatőr felhasználásra szeretnénk gépet, vagy képeinket nagy méretű papíron szeretnénk látni úgy 6-8-10 megapixeles gépet válasszunk, vagy ennél magasabb pixel érték esetében már inkább a bridge vagy milc gépek felé induljunk.

Méret és tömeg

Egyértelmű tulajdonságok, válasszuk a számunkra legmegfelelőbb tömegű és méretű fényképezőgépet. A nehezebb gépek biztosabban kézben tarthatók, a bemozdulás veszélye kisebb. Természetesen a súlyosabb darabok hosszabb távon kényelmetlenné válhatnak, a pihekönnyű, kis gépeket pedig akár az ingzsebünkben is szállíthatjuk.

De semmiképp ne a méret legyen a mérvadó hanem a gép tudása.

Összefoglalás

A legfontosabb, hogy határozott elképzelésünk legyen azzal kapcsolatosan, hol és mire kívánjuk használni a gépet, milyen tulajdonságokra van szükségünk. Mivel a digitális fényképezőgépek terén a fejlődés óriási, és az árak évről évre szinte megfeleződnek, ne fizessünk olyan funkcióért, amit nem tudunk kihasználni! 

Tipp: A fényképezőgép vásárlásánál (ha lehet) olyan gépet válasszunk, amely rendelkezik expozíciórögzítővel, ez a funkció elengedhetetlen a jó kép elkészítéséhez.