Cikk megosztása:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Eljött az idő amikor korán nyugszik a nap ezért a városok fényei korábban gyúlnak fel, így mér korán belevethetjük magunkat a kékórás fotózás csodás világába. Ehhez jöjjön néhány jó tanács, tipp amelyek segíthetnek.

Az egyik legszebb esti városképeket a teljes sötétedés előtt készíthetjük az úgynevezett kékórában, mielőtt az égbolt teljesen be nem sötétedik.  Az égbolt ilyenkor a kék különböző árnyalataiban tündököl. Amikor a nap lemegy és eltűnik a horizont alatt, akkor az égbolt kék színűbe változik kb 20-30 percre a teljes sötétedés előtt. 

Érdemes figyelemmel kísérni az égbolt változását. Nem csak szemmel, hanem tesztképekkel is, mert a fényképezőgépünk olyan színeket fog megjeleníteni a hosszú expozíció alatt, amit a szemünk lehet nem is lát.

 

Nincs szükség másra, mint egy állványra a fényképezőgépünkre és persze a tökéletes helyre. Ebbe az időszakban a környezeti fény kevés, ellenben nagy mélységélességet szeretnénk beállítani. A két körülmény hosszú expozíciós időt kell választanunk, ezért viszont nem tudjuk kézből bemozdulás mentesen megtartani a gépet. Az állvány nem csak azért szükséges, hogy tűéles képet készítsünk, hanem segít a precíz képkivágás beállításában is. A fényképezőgép jó ha tükörreflexes, de egy komolyabb kompakt géppel is el lehet készíteni a fotót. A lényeg, hogy az expozíciós időt be lehessen állítani.

 

Tippek a kék órás fotózáshoz:

 

  • Keresd meg a tökéletes kompozíciót.
  • Rögzítsd a fényképezőgépet állványra a tűéles kép érdekében.
  • Kapcsold ki a képstabilizátort (ha van).
  • Állíts be kis rekeszt (f8 - f16). Ez biztosítja a nagy mélységélességet.
  • Ha manuál módot használsz állítsd be az időt is, hogy kb. 1 fényértékkel alulexponált legyen a kép a kijelző szerint.
  • Állítsd a fehéregyensúlyt nappalira (majd próbálj ki több beállítást is, ha nem vagy elégedett a színekkel).
  • Az alacsony zaj érdekében az érzékenységet állíts alacsonyra (pl.: ISO 100)
  • Távkioldó, vagy időzítő segítségével készítsd el a képet. (Ezzel elkerülöd a gép bemozdulását.)

Digitális gépen az eredményt egyből ellenőrizhetjük. A város fényei és a sötét égbolt becsaphatják a fénymérőt, ezért szükség szerint korrigálni kell az expozíciót +/- Fé-vel. A A városképen kívül egy-egy épület, híd, építmény is jó téma lehet a kék órás fotózáshoz. Érdemes a fotózás időpontját előre megtervezni, a napkelte (előtte egy óra) és a naplemente (utána követő óra) időpontjához.

Vissza