Tartalomjegyzék


Ki ne látott volna már olyan képet, amelyen a fotó alanya látszólag gyors mozgásban van, és a háttér pedig mint egy függöny csík szerűen el van mosódva. Ezek a képek amelyeket az úgynevezett svenkeléssel készítik. Ismerkedjünk meg ezzel a technikával.

Egy mozgó téma hosszú záridővel való rögzítését úgy, hogy a téma marad éles nevezik panningnak, magyar használatában pánozás, vagy svenkelésnek. Én maradnék a svenkelésnél, ez kicsit modernebb hangzatú és talán ezért megjegyezhetőbb is.
Ez a fotó készítési eljárás is hasonlóan működik, mint amikor a többi mozgást rögzítő technikát használjuk, amikor fénycsíkokat rögzítünk, vagy éppen amikor a folyó vizet fagyasztjuk meg. A különbség ezek között a technikák között az, hogy amikor mozgó témát fényképezünk és a záridőt túl rövidre állítjuk, akkor „megfagy” a mozgás, ha pedig túl hosszúra, akkor a mozgó téma elmosódik, bemozdul és csak csíkot húz, itt viszont a záridő szintén hosszú de a téma mégis éles. Ezt ez a technika teszi lehetővé úgy, hogy mozgó téma fényképezés mellett, hogy a tárgy éles be van fagyasztva ennek ellenére a mozgás is meg van jelenítve.

A svenkelésnek az alapelve az, hogy a mozgó témát folyamatosan követjük a fényképezőgépünkkel, ügyelve arra, hogy a követés sebessége megegyezzen a téma sebességével. Megfelelően hosszú záridőt használva (1/30s – 1/60s) a háttér elmosódik, míg a téma éles marad.

Leírva persze egyszerű, de kell egy kis gyakorlás mire ráérez az ember. Azonban ha pár alap trükköt ismerünk, akkor már egyáltalán nem egy nagy ördöngőség. Lássuk tehát azt, hogy hogyan is kezdjünk neki.